Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Dorine Wiersma - D & A

Locatie: Studio - Theaters Tilburg
Plaats: Tilburg
Gehouden op: 24-04-2015
In D&A spiegelt Dorine Wiersma zich aan haar familie, en vertelt met liedjes en conferences de verhalen van haar genenpakket. Balancerend tussen ernst en lach, tussen breekbaar en hilarisch zet zij uiteen hoe een geheel familieportret begon bij een kop koffie.

Iets na halfnegen betreedt de cabaretière op 24 april de Studio van Theaters Tilburg. ‘Hebt u toevallig ook familie?’ is de vraag waarmee ze opent, en de eerste lach binnensleept. Daarnaast zit daar al kernachtig een deel van haar boodschap: je kunt je familie nu eenmaal niet kiezen – hoe verschrikkelijk sommige leden ervan ook kunnen zijn – maar ze beïnvloeden je leven wel enorm.  Wiersma vertelt hoe ze over een kop koffie met haar zus het idee opperde voor een familiereunië, wat het startsein is voor een beschrijving van de diverse karakters die haar jeugd zo gevormd hebben. Neven, nichten, ooms met hun respectievelijke exen en daaraan vasthangende nieuwe vlammen komen voorbij. Subtiel zet ze ieder karakter neer als een klein typetje: herkenbaar voor het publiek, zonder heel bombastische attributen te hoeven gebruiken. Met een houding, en accent en een flink aantal humoristische liedjes knipoogt ze vooral in het begin van haar voorstelling naar de kleurrijke en soms vermoeiende figuren in haar familie. Ook de terloopse goochelacts en het inventieve gebruik van een rekwisiet om foto’s te laten zien, getuigen van een doordachte voorstelling.

Tussendoor vergeet ze niet om ook zichzelf weg te zetten, en te vergelijken met de mensen om zich heen. Het publiek in de vrijwel uitverkochte zaal kan proeven hoe Wiersma tussen haar uithalen naar familieleden door, zelf ook wel door heeft dat ook zij niet zonder bijzonderheden is. Hoewel haar performance soms net niet strak is, en wat uit het ritme lijkt deze avond, neemt ze het publiek goed mee, en weet ze gelach te scoren waar het moet. De enkele keer dat dat dan niet lukt, redt ze zich daar met een improvisatie ook zonder kleerscheuren uit. 

Mooi om te zien is hoe ze –zeker als ze over haar ouders en hun jeugd in het bezette Nederlands-Indië begint – naast al die vrolijkheid, echt weet te ontroeren. Aan de hand van aan haarzelf vertelde verhalen schetst zij wat voor leven haar ouders en grootouders gehad moeten hebben, en met wat voor pijn dat gepaard ging. In haar pogingen dat te bevatten legt ze op het podium een voelbare kwetsbaarheid. 

Met D&A blinkt Wiersma uit in muzikaliteit, en weet daarnaast goed het publiek te bespelen. Zonder echt te zoeken naar de lach, weet ze haar toehoorders daar te raken waar het moet, zowel op het serieuze als het humoristische vlak. Het levert haar die avond een verdiende staande ovatie op.

Recensie: Kevin van Kalkeren
Fotografie: © f.link | Bertina Slager (inzet + frontpage)


Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Webshaping