Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Micha Wertheim - Voor Zichzelf

Locatie: Leidse Schouwburg
Plaats: Leiden
Gehouden op: 02-05-2015
Een show van Wertheim is elke keer weer nadenken. Lui achterover zitten is er niet bij. Eerder is het zo dat alles na de show pas op zijn plek valt. Dat is ook zo bij de zesde voorstelling van Micha Wertheim - Voor Zichzelf.

Na een opzwepend muzikaal energiek intro, pakt Wertheim zijn 'energieke' moment. Intimiteit, weinig woorden. Micha bruist van de energie en deelt lief en leed. Zo is hij. Zo is hij naar 'zijn publiek'. Micha zegt veel, maar zegt veel meer niet. En daar zit de rode draad. Micha laat het publiek denken, neemt hen mee, liegt hen voor, laat hen fantaseren en laat ze in zijn fuik lopen. En net als hij je gewaarschuwd heeft, doet hij het weer.Bij Wertheim zit tegenwoordig 'zijn publiek'. Dat was vroeger wel anders. Waar hij toen nog moest werken voor zijn grappen, komt hij nu zelfs weg met één lange scene vol woordgrappen. De hoofdpersoon in deze scene is tevens belangrijk voor de show. Voor 'hem' heeft hij deze show blijkbaar gemaakt. Het lijkt zo flauw allemaal, maar de lagen zijn op een gegeven moment niet meer te tellen.Wertheim zijn gedachtes zijn vindingrijk en zeer intelligent. Dat is immers waarom we massaal naar hem toegaan. We pronken met Micha ten koste van Micha. Maar ondertussen klopt het wel. Micha neemt ons namelijk mee naar mooie gedachtes: mooie herinneringen die eigenlijk helemaal niet mooi zijn, naar doodsaaie (experimentele) theatervoorstellingen en naar het gegeven dat ouders meer van hun kind houden dan andersom. 

Voor Zichzelf staat weer bol van de meta-comedy en surrealisme. Wertheim bewandelt wederom een ander pad binnen het theatergenre. Hij mag dan geen autonome kunstenaar zijn geworden, zoals hij had gewild. Een uitmuntende, experimentele theaterpersoonlijkheid is hij zonder twijfel.  

Recensie: Jeffrey van den Berg
Fotografie: Ben van Duin

  Volgende review: Eric van Sauers - Ontroert
  Vorige review: Dorine Wiersma - D & A

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Webshaping