Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Eric van Sauers - Ontroert

Locatie: Chassé Theater
Plaats: Breda
Gehouden op: 23-05-2015
Met Ontroert maakte Eric van Sauers een einde aan jarenlange theaterstilte. Voor de bezoekers van het Chassé Theater in Breda op 23 mei zowel een feest van herkenning, als een nieuwe kant van de cabaretier.

Bij opkomst maakt de cabaretier snel contact, benoemt dat het lang geleden is, en trapt dan af met wat hij het beste doet: vol overgave verhalen vertellen. Fysiek en toch verbaal erg sterk, haast poëtisch bij vlagen. Van Sauers speelt met zijn verwarring over de veranderende wereld, waar hij steeds meer buiten lijkt te staan, te oud voor wordt. De grappen komen terloops, en liggen zeker in die eerste helft in de herkenning voor het publiek. Situaties met kinderen, smartphones, stappen terwijl je eigenlijk te oud bent voor de kroeg. Zonder er zwaar de nadruk op te leggen, maar juist met kleine taferelen, schetst hij zijn angst voor het ‘stop-moment’: het moment waarop je over de veranderende wereld denkt ‘en nu is het mooi geweest, dit hoeft van mij niet meer’. 

Voor het eerst een pauze, dat is al nieuw. Een belangrijk nieuw element blijkt, want in de tweede helft lijkt Van Sauers de registers wat verder open te trekken. Was de eerste helft, hoewel persoonlijk en goed verteld, niet altijd even dynamisch of ontwikkelend. De tweede helft is dat zeker. De felheid die men van hem gewend is, spreidt de cabaretier hier ten toon. Frustraties worden volledig uitgeleefd, frustraties die juist een andere kant van de medaille uit de eerste helft tonen. Eerst leek Van Sauers nog vast te lopen op zijn plek in de wereld, nu berust hij erin ertegen te kunnen schoppen. De tijd verandert, en daar valt weinig aan te doen. De impliciete conclusie van zijn zoektocht zit hem in de finale: erg kwetsbaar vertelt hij aan een toekomst achterachterachterkleinkind zijn levenslessen, of wat hij nu denkt dat dat zijn moet. Leef het leven; het is zo voorbij.

Ontroert luidt daarmee een nieuwe periode van de artiest in. De bekende vertellingen zitten er in, maar lijken nu doorspekt met iets meer existentiële twijfel, zonder zwaar op de hand te worden. Van Sauers mag je daarmee niet constant rollend over de vloer hebben, zijn persoonlijkheid staat als een huis. Een groot verteller maakte deze avond een mooie comeback.   

Recensie: Kevin van Kalker
Fotografie: William Rutten (frontpage)

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Gerelateerd nieuws

Eric van Sauers
  17-06-2011 Amhali, Van Sauers en Koning in Doodslag
Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Leading Entertainment