Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Eric Koller - Koller blijft thuis

Locatie: Stadsschouwburg
Plaats: Utrecht
Gehouden op: 27-05-2015
Op 27 mei sloot Eric Koller zijn seizoen af in de Stadsschouwburg in Utrecht. Met een ruime anderhalf uur fysieke humor in Koller Blijft Thuis begon de cabaretier zijn zomerstop voor een paar honderd man.

Al vanaf het openingsnummer is het duidelijk welke kant de voorstelling opgaat: korte routines, soms zo soepel aaneengeregen dat ze niet eens sketches genoemd zouden kunnen worden, samenhangend om een groot thema. Chaos heerst, terwijl Koller zijn publiek laat meeleven hoe hij solliciteert voor een baan als clown bij een internationaal circus. 

Met dat als rode draad, vuurt Koller zijn energieke spel op de zaal af. Zijn contact is zelden verbaal, op een enkel woordje na: slechts een degenslikkeract en een wedstrijdverslag van het kampioenschap Troebel Water Vissen hebben een significant uitgesproken deel. Verder leunt de voorstelling voornamelijk op Kollers grote lichamelijke speltalent. De ietwat slungelige entertainer imiteert dieren, betrekt er subtiel en minder subtiel de zaal bij en overtuigt er zo heel stiekem de zaal van dat hij een meer dan degelijke clown zou zijn. Gepaard met absurde wendingen en een decor dat in zijn geheel in dienst staat van zijn chaotische speelstijl, weet hij golven van lach te scoren.

Verwacht bij Koller dan ook geen spitsvondigheden of diepzinnige maatschappelijke analyses. Hij heeft ze niet nodig, daar niet van: zijn act staat, en hij wint snel de hele zaal voor zich. Een originele stroming in theaterland hangt hij daarmee aan, soms wat neigend naar invloeden van Bert Visscher en Tommy Cooper, en wellicht niet voor iedereen weggelegd. Indrukwekkend is het echter des te meer hoe de artiest zich keer op keer in ieder karakter totaal overgeeft. Koller wordt nauwelijks gezien, terwijl het publiek wordt vermaakt door dan weer een clown, dan weer een hond, dan een harpspeler. Om dan wel te eindigen als clown, afgewezen, maar zeker niet minder bekwaam. 

Een mooie afsluiter is dan ook Kollers aankondiging, na een ruime staande ovatie, aangenomen te zijn bij Cirque du Soleil. ‘De voorstelling is inmiddels achterhaald’, concludeert hij zelf al, terecht tevreden. Koller blijft niet langer thuis. 

Recensie: Kevin van Kalkeren

Tags:

Eric Koller

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Gerelateerde recensies

Eric Koller
  09-03-2011 Bull's eye voor Eric Koller
Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Webshaping