Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

René van Meurs - Even Goede Vrienden (première)

Locatie: Theater de Veste
Plaats: Delft
Gehouden op: 06-02-2016
Even Goede Vrienden is alweer de tweede avondvullende voorstelling van Cameretten-winnaar René van Meurs. De voorstelling is een zoektocht van Van Meurs naar zichzelf. Is hij zichzelf nog wel, kan hij nog wel Even Goede Vrienden zijn met zijn 'volwassen' zelf? Hij denkt nu namelijk toch wel iets anders dan vroeger of is dat nu juist René zoals hij nu is?

Deze filosofische boodschap klinkt zwaarder dan de eigenlijke voorstelling is. Het zit luchtig verweven in de voorstelling. Het publiek ziet vooral een vlotte, (nog steeds) puberende, nerdy comedian die heerlijk kankert, net als de doorsnee Nederlander. Je weet wel, die zogenaamd doorsnee Nederlander die op straat geïnterviewd wordt bij Nieuwsuur.

Van Meurs begint sterk met het thema van vandaag: de vluchtelingenproblematiek. Zonder dat het belerend, pijnlijk of hard is, weet hij feilloos raak te schieten met zijn opmerkingen. "We worden steeds lomper," roept de geboren Schipluidenaar. Hoe lomp, laat hij zien gedurende de show. De dertiger observeert en analyseert. Hij kijkt naar de ander, naar ons en naar zichzelf. Dat laatste levert eigenlijk altijd een volle lach op van de uitverkochte zaal. Doordat de roodharige comedian zichzelf niet serieus neemt, komt hij overal mee weg. 

De mooiste vondst van de avond gaat over ene Daphne. Het is slechts een oneliner, zoals we er al velen van hebben kunnen horen van deze kunstenaar in het programma Padoem Patsss van BNN, maar dit is er wel één waar de man van de zesjes-cultuur een dikke tien mee scoort. Een pluim mag overigens ook uitgedeeld worden aan degene die de mooie overgang van de liggende, op een krukje steunende, 'mannenzieke' Van Meurs, naar de 'Googlende' Van Meurs heeft bedacht. Het zijn dit soort subtiliteiten waaruit de volwassenheid van de voorstelling blijkt. Verwacht verder goede anekdotes en hier en daar een improvisatie met het publiek.

Van Meurs is van origine stand-up comedian en dat is goed te zien aan de opeenstapeling aan goede, snelle grappen. Naast grappen wil Van Meurs echter ook wat vertellen en dat doet hij goed, zonder dat het te geforceerd is. Met zijn vlotte babbel en coole, hippe vocabulaire spreekt hij duidelijk een groot deel van zijn eigen generatie aan. De zaal is echter ook genoeg gevuld met mensen die eerder ongetwijfeld al vroegere voorstellingen van de oudere lichting cabaretiers (Freek de Jonge, Youp van 't Hek) hebben gezien en dat is een mooie ontwikkeling. 

René van Meurs stipt het in zijn dankwoord al aan: "er is een nieuwe lichting. Een goede nieuwe lichting die we zeker allemaal moeten gaan zien." Hij noemt enkele comedians, maar vergeet in alle bescheidenheid zichzelf. Van Meurs wint niet voor niets met overtuiging de jury- en publieksprijs van Cameretten 2012. Gaat hij echter heel diep in deze voorstelling? Die vraag beantwoorden is lastig, want ja... hij snijdt een hedendaags probleem aan. En natuurlijk vormt dat slechts een kapstop voor een show vol grappen, maar is dat erg? Niet echt. In dit geval legitimeert hij op doordachte wijze zijn gekozen opzet met de luchtige grappen, aan het eind van de show. Had hij voor een ander eind gekozen, dan was dat ook prima.

Even Goede Vrienden is een voorstelling met een hoge grapdichtheid, een voorstelling met entertainment. Precies zoals wij dat tegenwoordig willen. We worden dus op onze wenken bediend. René van Meurs verdient dan ook, net zoals hij dat zijn collega's toewenst, volle zalen tijdens zijn gehele toer.

Recensie: Jeffrey van den Berg
Fotografie: Anne van Zantwijk (frontpage)
Fotografie: ADVZ Fotografie (inzet)

 

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Leading Entertainment