Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Cameretten 10: Hilversum

Locatie: Theater Achterom
Plaats: Hilversum
Gehouden op: 02-10-2008
(CAMEDY.NL) De tiende selectieronde in Hilversum is er één van hoog niveau. Bij binnenkomst staat er een pianist, bassist en drummer klaar om host Jelle de Bruin te ondersteunen, maar eigenlijk horen de heren bij de eerste act.

Eva Smid is een 24-jarige dame die kleinkunst, maar vooral zang brengt. Ze is een wanhopige vrijgezelle dame die op een chique doch soms wat ordinaire manier de aandacht vraagt van de aanwezige mannen in de zaal. Haar zang en stijl hebben soms een wat jazzy en retro karakter. Het thema van haar stuk is mannenverslaving. De ‘desperaatheid’ is gedurende haar volledige optreden te zien en dat maakt het misschien net iets te lang.

Jennefer van der Schaaf heeft een boeiende gedurfde opening. Zonder woorden, maar wel met geluid. Dit doet ze met minimale middelen. Vooral in dit soort muzikale stukken blinkt Jennifer uit. Als reclamemaakster laat ze ook zien dat ze improvisatie en de interactie met het publiek niet uit de weg gaat. Dat laatste is nog beter te zien in haar slotstuk, waar zij het publiek laat mee participeren als ‘levende beat’ voor haar dansstuk. Jennefer zet een bijzonder optreden neer. Na haar optreden spreekt Camedy.nl met Jennefer: “Ik was de hele dag strontzenuwachtig, maar een half uur ervoor gleed dat van mij af.” Tijdens ons gesprek vliegen de woorden ‘enig’, ‘goed gedaan’ en ‘echt heel leuk’, gegeven door enkele toeschouwers om de oren van Jennefer. Tussen de complimenten door vertelt Jennefer: “Ik heb mijn best gedaan om mijn veelzijdigheid te laten zien. Ik ben afgestudeerd aan de kleinkunst academie met mijn programma Vierkant Jennefer, dit zijn stukjes uit dat programma. Inspiratie daarvoor haal ik uit verschillende dingen: cabaretiers, maar ook concerten kunnen mij raken en daardoor inspireren.”

Han Solo, de creatie van Han Coucke is geïnspireerd door heel ander types. Hij zet namelijk een absurde racist neer. Han staat er meteen, heeft kracht in zijn stem en maakt goed gebruik van zijn non-verbale kwaliteiten. De stoere Vlaming heeft sterke overdrijvingen en het publiek vindt het allemaal best. Zijn soms timide en liefhebbende houding voor zijn moeder maakt hem tegelijkertijd aandoenlijk, terwijl hij verder een hele drukke, stoere, aanwezige racist speelt. Camedy.nl treft in de kleedkamer een opvallend rustige Belg aan. “Ik vond het tof, de eerste keer in Nederland was het verschrikkelijk, maar vandaag was echt wel oké. Ik denk dat je de sleutel moet vinden; wat werkt er in België en wat werkt er in Nederland. Ik vond het wel tof dat bepaalde grappen ook hier aansloegen. Tevreden kijk ik dan ook terug op mijn optreden. Ik had erger verwacht…” zegt Han lachend.

Roger et Simone laten het publiek al meteen in een stuip liggen van het lachen. Een neurotische spraakwaterval van ruim twee minuten komt af van Simone. Roger luistert spastisch naar haar. Achtereenvolgens scoort Roger als Duitse theaterdirecteure en scoren ze samen met hun ‘brief aan hun ongeboren kind’, de telefoon-aerobic sketch en de perfecte afsluiter: de talentenjacht. Als schattig naïef meisje doet Simone auditie en horen we de jury door de speakers. Het publiek beantwoordt de sketch met een lange reeks lachmomenten. Het duo praat nog even na met Camedy.nl. Simone vertelt: “Ik ben wel tevreden, maar ook een beetje onzeker, want ik geloof dat alle optredens van vanavond heel sterk waren. Rogier geeft aan dat het voor hem de eerste keer was dat hij zong met microfoon voor publiek. “maar het is zeker iets wat terug moet gaan komen, dat hoort nou eenmaal bij een aankomende avondvullend programma…”

Sander Boer zet vanavond zijn eerste stappen op het cabaretpodium. Hij komt soms nog wat timide over. Zijn gedachtes zijn creatief, maar hij weet zijn materiaal niet helemaal goed over te brengen op het publiek. De aandacht is er moeilijk bij te houden, omdat de gekozen onderwerpen het publiek niet lijkt aan te spreken.

Robbert Jan Proos is de waardige afsluiter van deze mooie avond. Met een originele ludieke en foute dans op ‘It’s a beautiful life’ van Ace of Base warmt hij het publiek op. Deze opening staat niet op zichzelf, maar vormt de inleiding van de rest van zijn show. Alles draait om de Klaar Over Dans Stichting. Zijn anekdotes zijn heerlijk flauw en vals. Met zijn slotnummer laat hij het publiek hard lachend achter. In gebarentaal beeld hij de hits uit van Celine Dion (My heart will go on), Scissor Sisters (I don’t feel like dancing), Justin Timberlake (Sexy Back) en Rage against the machine (Killing in the name of). Het hilarische afsluiter van een mooie avond. Bekaf staat Robbert Jan Camedy.nl te woord: “Ik baal een beetje, omdat ik niet alles kon geven. Ik ben gewoon ziek, dus het ging niet zoals ik wilde. Het begin was energieloos. Als je audities doet moet alles perfect zijn. De eerste conference moest ook wat scherper. De slotact ging gelukkig wel goed. Bewegen op muziek past bij mij. In mijn vierde show deed ik een klein stukje en dat sloeg aan. Het is leuk om iets te doen met mimiek en expressie.” Het publiek vond het ook zichtbaar en hoorbaar leuk om naar te kijken. Het was een goede avond in Hilversum.

Dit rijtje optredens en de al eerdere kanshebbers kunnen het misschien knap lastig gaan maken voor de jury. Negen talenten kunnen er slechts door naar de volgende ronde. Zaterdag is de één na laatste selectieronde in Gorinchem.

  Volgende review: Cameretten 11: Gorinchem
  Vorige review: Cameretten 9: Delft

Tags:

Cameretten

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Webshaping