Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Fatu, 5-jarig jubileum

Locatie: Bijlmerparktheater
Plaats: Amsterdam
Gehouden op: 27-02-2011
Fatu viert zondag 27 februari 2011 zijn 5-jarig jubileum in het Bijlmer Parktheater. In veel mooie verhalen zeggen ze dan vaak 'de plek waar het ooit begon'. Bij Fatu gaat dat verhaal anders. Dat begon in een klein buurthuis. Groot genoeg voor de eerste Fatu, maar als snel te klein voor de Fatu's die volgden. Het was daarom al gauw proppen in het buurthuis: Het succes van Fatu was een feit.

Bij binnenkomst in het Bijlmer Parktheater zien we twintigers, dertigers en toch ook wel de nodige ouderen. De muziek is op elke plek al te horen, zowel in de zaal als bij de bar. Iedereen is er klaar voor en dat is te zien aan de lange rij bij de deur. Iedereen wil lachen, dat is duidelijk!

MC en bedenker van Fatu Jeffrey Spalburg komt op en begint met zijn feestje. “Even de check: Zijn er Antilianen in de zaal?!! Zijn er Nederrrrlanderrrs in de zaal?!! Zijn er Suriiii’s in de zaal?!!” Op elke vraag wordt er goed geantwoord. En dat is mooi om te zien. Na de zaal goed opgewarmd te hebben is het tijd voor de eerste comedian.

Fuad Hassen trapt af. Vanaf het begin is al voelbaar dat hij weinig fout kan doen. Elke opmerking is een grap...of wordt zo ontvangen. Hassen gaat van 'Zuid-Brabant' naar Curacao en van softe fitnessboy naar ex-vriendin-disser. De comedy toon is gezet.

Johan van Gulik is de tweede comedian. De enige ‘Hollander’, maar wat voor één. De grote puber wordt met alle liefde ontvangen door het publiek. Als de Amsterdammer nog wat Surinaams in zijn act gooit, kan hij al helemaal niet meer stuk.

In de pauze kan het publiek gewoon nog doorgaan met genieten, in de vorm van heerlijke hapjes. Geen Hollandse bittergarnituur, maar exotisch voedsel wordt er geserveerd. Een goede bodem wordt gelegd voor de absolute top-afsluiter van de show!

Najib Amhali, de man die een goede vriendschappelijke historie heeft met Jeffrey, maakt graag tijd vrij voor zijn jeugdvriend. Meteen opent hij met een sterke, vrolijke improvisatie. Het publiek staat op scherp. Najib speelt vooral veel ‘best of…’ materiaal. Af en toe komt er een nieuwe grap voorbij.

Na zijn optreden vraagt Camedy.nl wat hij van het initiatief van Jeffrey Spalburg vindt: “Op naar de volgende 5 jaar! Volgens mij is hier ook genoeg talent te zien elke keer. Het is een mooi initiatief en hij krijgt het toch elke keer weer voor elkaar om al die comedians te krijgen… voor 2 consumptiebonnen,” zegt hij met een knipoog.

Het mooiste moment komt eigenlijk pas ná de publiekstrekker. Jeffrey Spalburg wordt, zoals dat hoort op een verjaardag, zelf verrast. Eerst deelt hij nog wat ‘5-jaar Fatu’ T-shirts uit aan enkele gepassioneerde en gewaardeerde vrijwilligers, waarna hij wil gaan afsluiten. Echter neemt Maureen Healy (‘De Fatu-Mama’, waarmee Jeffrey Fatu ooit begon) de microfoon over voor een drie pagina's lang dankwoord. Het dankwoord is niet alleen voor intiemi te plaatsen en te voelen. Het zijn mooie woorden en laat duidelijk zien waar Fatu voor staat.

Het succes van Fatu zit hem misschien juist wel in iets heel simpels: Fatu is een familie geworden in die 5 jaar. Een familie die bestaat uit de organisatie, het publiek en de comedians.

Lees het interview met Jeffrey Spalburg naar aanleiding van het 5-jarig jubileum van Fatu.

Redacteur: JvdBerg, Camedy.nl

 

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Leading Entertainment